Pages


(Klik gambar untuk ke Borang Aduan)

Wednesday, 3 February 2016

KEM KEPIMPINAN PENGAWAS PSS 2016

     Pada 29 Januari hingga 31 Januari 2016 bertempat di Pusat Kokurikulum Melaka, Kg.Lancang, Merlimau,Melaka telah berlangsung  Kem Kepimpinan Pengawas Pusat Sumber (PSS) Sekolah Menengah. Kem ini telah menggabungkan 117 orang pengawas Pusat Sumber Dari SMK Tun Haji Abdul Malek dan SMK Malim. Menurut Pengetua SMK Tun Haji Abdul Malek; Encik Razali bin Ali, program ini merupakan julung kalinya diadakan kolaborasi bersama SMK Malim Untuk menjana idea-idea baharu dlm memperkasakan pusat sumber sekolah antara kedua-dua buah sekolah ini. 
Diharapkan usaha sebegini akan diteruskan dengan kolaboratif lebih banyak sekolah sekitar Melaka. 

     Program ini dilihat sebuah program yang baik dalam usaha mendedahkn semua pengawas pss ttg bidang tugas mereka sebagai seorang pengawas pusat sumber sekolah yang berkesan di samping melahirkn seorang pemimpin yg berdedikasi dan amanah dlm menjalankn tugas.

     Pada majlis perasmian program ini, YB Datuk Roslan Bin Ahmad (ADUN Merlimau) dalam ucapannya sangat menghargai kehadiran para pelajar ke daerah Merlimau dan menggalakkan lebih banyak sekolah mengadakan kolaborasi seperti ini dalam pelbagai bidang lain di masa hadapan. Dalam menjalankan tugas Sebagai pemimpin di sekolah, beliau berharap para pelajar dapat menimba pengetahuan dan menggilap kepimpinan di dalam Kem ini sekaligus dapat menjalankan tugas harian seorang pengawas Pusat Sumber yang Berkaliber di sekolah nanti. Di akhir majlis perasmian, YB Datuk telah Berbesar hati menyampaikan sedikit sumbangan kepada para peserta Kali ini.

     Menurut Pengarah program ini; Puan Aziah binti Bidin, Ken ini juga menyelitkan aktiviti2 fizikal dan ilmu sains sosial seperti Pandu Arah, Rentas Halangan dan Meredah Hutan dalam usaha membimbing para peserta perkhemahan tentang komunikasi berkesan.  Komunikasi berkenaan sangat diperlukan dalam organisasi pengawas PSS di samping dalam berkomunikasi bersama para pelanggan PSS kelak.
     Bagi peserta perempuan terbaik kem ini; adik xXxX, Ken ini sangat terkesan kerana dapat membantu beliau menjalankan tugasnya kelak di PSS dengan baik kerana boleh bertukar-tukar Pendapat dengan rakan-rakan baru tentang tugas-tugas seorang pengawas PSS.